Author Topic: Kid lost its memory?  (Read 335 times)

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Kid lost its memory?
« on: November 24, 2016, 10:18:47 AM »
So since I got the switching from load corrected, the last 4 days I've checked up on the operation. Above the LBD setting of 12.4V (reconnect at Float) the relay from the "Manual On" setting has run our fridge. Late in the evening it has flipped the relay to house solar load as expected when it hit 12.3V and display correctly stated in Status as LBD (Low Battery Disconnect).

Then, last night I get home to find the fridge off (luckily still plenty cold). I see the Inverter turned off at it's 12V LVD and per Kid display the status read Manual "ON" running at only 11.9V and keeping the relay closed. Why would it forget the programmed 12.4 LBD when it hadn't been touched for a week??

I reprogrammed it for Manual Off and turned off the system completely. Restarted it and reset Kid to Manual On. Then it read LBD in status correctly and relay was openned as it had for the previous week. So what went wrong????

Thanks and Happy Thanksgiving,
PK
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
Re: Kid lost its memory?
« Reply #1 on: November 24, 2016, 11:35:45 PM »
So many bugs .
Load in the same or new firmware you did to start this , and then do t factory reset & then reprogram with what you have setup & recorded .
You had a bug , so retrace & rebuild without the bug & start again. record & note !

VT
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c -30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -660 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 2sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah  SS300 for lights & overhead door. Building the 36 panel 48 volt system now.

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: Kid lost its memory?
« Reply #2 on: November 26, 2016, 09:22:09 AM »
Has anyone used Windows 10 (as I have now) on the new 18?? Kid udate?
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

CDN-VT

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 603
Re: Kid lost its memory?
« Reply #3 on: November 26, 2016, 11:58:52 PM »
NO , I have a dedicated machine in XP or WIN7 with all the firmware's downloaded Or recorded settings .

I have stopped all my machines @ WIN7 & let the rest pass me by. (regedit & msconfig toys)

Kids will drive you to broke & a white stick .

Been this way since 2002 & never a problem .
Linux is next & kick WIN/MAC , use undernet ports .
It's so bad you can read pages without distractions !! Total JOKE .

VT
 
Canadian Solar 350W 37.6 VOC  30.6 VMP 8.22 ISC 7.87 IMP ,-15 c -30c max  4 strings in 2 in Series for 24v Classic 150 -660 Ah  Freezers & fridges ~~~ Second Array same panels of 2sx3 parallel for 24 V Classic 150 -440 Ah  SS300 for lights & overhead door. Building the 36 panel 48 volt system now.

PKsolar

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 43
  • Classic 250 10 Evergreen...tears 400AH
Re: Kid lost its memory?
« Reply #4 on: February 05, 2017, 08:51:30 PM »
Just to make sure anyone reading this past effort... Do NOT use Float function in Manual On mode as it does not work. MS will hopefully debug that problem. It works fine if you set the LBV and reconnect in voltage only.

Thanks all,
PK
10 Evergreen 215, 150 Classic, 48V (8x US Battery 400AH), MNPV Disco; Plus original system - 10 Evergreen, Fronius 2000 grid tie. 2014 added KID, Exeltech 1KW inverter, 12V (2 6V US Battery 400AH) to run garage. Classic 200 w 8 x 285 Solar World in Follow me mode.

WizBandit

  • Newby
  • *
  • Posts: 35
Re: Kid lost its memory?
« Reply #5 on: February 10, 2017, 03:34:28 PM »
Just to make sure anyone reading this past effort... Do NOT use Float function in Manual On mode as it does not work. MS will hopefully debug that problem. It works fine if you set the LBV and reconnect in voltage only.
Thanks all,
PK

KID Firmware 1840 has fixed this LBD "Float" bug and many others.  It is the most stable firmware release to date with only a few cosmetic issues that are scheduled to be fixed in 1845.  (Beta 1844 adds AUTO EQ and has a few glitches being fixed now)

FW1840 added some nice features.
MODE OFF is displayed instead of RESTING if you left it off.
With SYNC mode with 2 KIDs the Master has a "M" and the Slave has a "S" on the LCD, way cool feature.
Nuisance Tripping of the battery breaker (and fuse blowing) from reverse current during mode switching has been fixed.
LOAD Circuit LBD has been redone and seems to now work as it should.
2 x 3Kw on Trailers & 1.44Kw ThinFilm on Trailer
2.16Kw roof mounted
(3) Classic 200, (2) Classic 150
(2) MidNite B17-5 6Kw Inverter Systems
Iron Edison NiFe 48V Battery

techvt

  • Newby
  • *
  • Posts: 4
Re: Kid lost its memory?
« Reply #6 on: February 11, 2017, 05:25:08 PM »
 Where can I get a copy of 1840 firmware?

Vic

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1614
Re: Kid lost its memory?
« Reply #7 on: February 11, 2017, 06:13:05 PM »
Where can I get a copy of 1840 firmware?

Hi techvt,

In looking on the midnitesolar.com site,  Software > KID firmware,   there is the following message listed:

" Please email support   support@midnitesolar.com  "

FWIW,   Vic
Off Grid - Two systems -- 4 SW+ 5548s, Surrette 4KS25 1280 AH X2@48V, 11.1 KW STC PV, 3X MidNite Classic 150 w/ WBjrs, Beta KID on S-530s, MX-60s, MN Bkrs/Boxes.  Thanks MN for Great Products/Service/Support!

jamesmc

  • Newby
  • *
  • Posts: 15
Re: Kid lost its memory?
« Reply #8 on: February 16, 2017, 07:59:22 PM »
Where can I get a copy of 1840 firmware?

Email support, or, it has been posted here:
http://kb1uas.com/mnsforum/index.php?topic=3581.msg34302#msg34302